Autószerviz, családi kiadások

napelem rendszer
napelem rendszer

A családi költségvetést érdemes tudatosan tervezni, több hónapra előre megtervezni a rendszeres kiadásokat. Egy külön erre a célra szánt füzetben, pedig le szoktam írni minden aktuális költést. Most például bele került az autószervizben fizetett díj is. Ez nem tervezett kiadás volt, de szerencsére gyorsan megoldódott.

Az ilyen, hirtelen felmerülő kiadások nagyon megterhelhetik a pénztárcánkat, emiatt most át is gondoltam, hogyan tudnánk többet félre tenni az ilyen esetekre. A rendszeres kiadások között a rezsiköltségek jelentik a legnagyobb részt a családi kasszából. A villanyszámlán elgondolkodva jutott eszembe, hogy sokan napelem rendszerrel oldják meg a lakásuk energiaellátását. Manapság a közintézményeken kívül, rengeteg családi ház tetején is látni felszerelt napelemeket. A szomszédok is telepíttettek napelemeket a tető felújításakor a ház tetejére.

Egy ilyen beruházás nagy költségekkel jár, bár a napelemek ára tendenciaszerűen csökken. Sokan választják ezt a megoldást a számlák visszafogására. A megtérülési idő beruházásonként változik, de tervezhető időn belül van. A gyártott napelemek, illetve itt főleg a rendszerbe épített egyéb eszközöket kell figyelembe venni, élettartama, pedig folyamatosan növekszik, így az elhasználódás miatt szükségessé váló cserére is egyre hosszabb időszakonként van csak szükség. Egy jól megtervezett napelem rendszer telepítés, megtérülő beruházás lehet. Utána is jártam egy kicsit a napelem rendszerrel kapcsolatos dolgoknak a neten és ezt a weboldalt találtam: http://napelemesrendszerek.info. Itt részletesen írnak minden lépésről, ami egy napelemes rendszer kivitelezésénél felmerülhet. A helyszíni felméréstől kezdve, a tervezésen keresztül, egész a kivitelezésig mindent fázist vállalnak is. Nagyon szimpatikus, hogy nem kell külön keresni még valakit, aki megmondja, hogy egyáltalán milyen megtérülési idővel tudok számolni.

A megtérülési időt, mint már említettem, sok szempont befolyásolja. Többek között a felszerelni kívánt ház helye, illetve tájolása. Magyarország szinte egész területén megfelelő környezeti tényezők állnak rendelkezésre, hogy rentábilisan tudjunk működtetni egy napelem rendszert. Elég magas az átlagos napsütötte órák száma, illetve elég meleg a levegő a napelem cellák ideális működéséhez. A ház elhelyezkedésének, illetve szerkezetének, a tető méretének is nagy jelentősége van. Ezt mind ellenőrzik a helyszíni felmérés során, így képet kaphatunk, hogy milyen napelem rendszer lenne a legmegfelelőbb számunkra. Nem kizárólag a tetőre lehet telepíteni, sőt van, amikor a földre érdemes, ha elég nagy terület áll rendelkezésre.

Az egész ház energiaellátását meg lehet oldani a napelemek által termelt elektromos árammal. Ezek, a szakszóval fotovoltaikus rendszerek, a napból érkező fotonok segítségével állítanak elő egyenáramot, amit egy beépített inverter alakít felhasználható váltóárammá. A villanyszámla teljes összegét is kiválthatjuk, egy jól megtervezett napelem rendszerrel.

A költséghatékonyságon kívül, a környezettudatos szempontok is fontosak lehetnek. Sokkal jobb érzés egy nem szennyező rendszer költségeit fizetni. A napelemeknél, csak a gyártás és az újrahasznosítás során merülhetnek fel környezetterhelési szempontok, azonban ezekre is egyre jobb megoldásokat találnak ki a mérnökök.

Az autó javíttatásával szemben, a napelemek tervezhető kiadásokat jelentenek. A megspórolt pénzt, pedig fordíthatnám a szeretett autómra. Komolyan el is kezdtem gondolkozni a telepítés lehetőségén. Ahogy egy autó vásárlása, ez is megfontolást igényel, hiszen sok éven keresztül fog minket szolgálni. Hosszú távú rendszerrel lehet, tehát számolni. Egy napelem rendszer akár 40-50 évig is működtethető, így akár egy életre szóló beruházásról is beszélhetünk. Itthon is lehetőség van a termelt áram, hálózatba történő visszatáplálására, amiért csökkentett árat fizethet is nekünk a szolgáltató, de ezzel, mint plusz bevételi forrással, nem érdemes számolni, csak a megtérülési szintig.

A megtérülésen és a környezetvédelmi szempontokon kívül, azt is figyelembe vehetjük, már a ház tervezésekor is, hogy a napelemek jól is mutatnak a tetőnkön. A kiegészítő felszereléseket, pedig szépen el lehet rejteni a házban. Sok szomszéd fog érdeklődni is, a tapasztalatainkról.