A bukósisak tényleg életet ment

De tényleg. Egy autószerelő üzem mellett dolgozom, és gyakran járok ki kávézni, ahol a szerelőkkel szoktam beszélgetni. Nagyon sok érdekes sztorit mesélnek a napjaikról, és az már biztos, hogy francia autót nem fogok vásárolni, mert amennyit ők szidják a francia autók tulajdonosait, na, köszönöm én abból nem kérek. Szóval a lényeg, hogy sok történetet hallok, és beszélek meg velük, és a minap a következővel fogadtak a szokásos kétórai kávém közben.

Peti gyere, ’mer ezt nem hiszed el! Hangzott a mondat. Oda is mentem, és láttam, hogy egy totálkár autót és egy szintén teljesen használhatatlan motor van a műhelyben leparkoltatva. Nem is tudtam mit szóljak, az első kérdésem az volt, hogy és a motoros túlélte-e. Mondták, hogy túl, mert volt rajta motoros bukósisak . Ezt alig akartam elhinni, de mondták, hogy nyugodtan fogadjam el a tényt, hogy nem véletlenül mondják ők is már évek óta, hogy bizony ez a törvény tényleg életeket tud menteni, már hogy ha valóban sikerül rávenni a delikvenst, hogy használjon bukósisakot. Szóval a következő képet kell elképzelni. A személyautó és a motor frontálisan ütközött, aminek következtében a motoros lerepült a motorról, és fejjel csapódott a szélvédőbe, ahol egy szabályos kör jelezte a becsapódás epicentrumát. Ez már önmagában is halálos kimenetelű kellett volna, hogy legyen, de tényleg csodákat művel a bukósisak. A motorosnak akkora szerencséje volt, hogy a sisak egy az egyben felfogta a becsapódás erejét, és megvédte a koponyáját attól, hogy szilánkosra törjön. Állítólag egy kisebb agyrázkódásnál és egy kartörésnél nagyobb baja nem is történt. Bezzeg nem úgy a motornak. A motor az tényleg teljesen káros lett. Kiesett a blokkja és gyakorlatilag apró darabra tört rajta minden alkatrész, amit egyszer a gyártósoron ráaggattak. Mondták is a srácok, hogy hát hatóságilag behozták ide, hogy megmondják, mit lehet rajta javítani, de egy szót fognak visszaválaszolni: semmit. Az autó kicsit jobban nézett ki, márpedig abban a kontextusban, hogy a motorblokk a helyén maradt. Igaz, azon kívül szinte semmi. A motorháztető felgyűrődött, a hűtőt elvitte a cica és a teljes első támaszték összeomlott, akár egyszeri politikus egy választási kudarc során. A lényeg az volt, hogy úgy látszott valamit még ki lehet hozni a verdából, bár a munka díja lassan közelített egy használt kocsi komplett árához. Miután kigyönyörködtem magam, vissza ballagtam a saját munkahelyemre, leültem az asztalomhoz, és azon gondolkodtam, hogy vajon hány őrangyala lehetett a motorosnak, mert ezt a találkozást túlélni szinte lehetetlen lett volna, neki pedig még is sikerült valahogy. Valóban a bukósisak az emberiség egyik legnagyobb találmánya gondoltam magamban, hiszen a csonttörés beforr, azonban egy koponyatörés nagyon könnyen eredményezheti a végső stádiumot, vagy is, hogy soha többet nem kell fel az illető a földről.

Később megtudtam, hogy a balesetet az autós okozta, ugyan is az autópályára szemből hajtott rá, és ahogy megpróbált lehajtani a leállósávba, elkapta a szabályosan közlekedő motorost. Én nem tudom, hogy hogyan szerezhet jogosítványt valaki, aki arra nem képes, hogy az autópályára a megfelelő irányba hajtson fel, hiszen rengeteg tábla jelzi, hol lehet menni és hol nem. Ha még ez sem lenne elég konkrétan ott a felfestés is. Minden esetre, ha már megtörténik a baj, legalább annyira figyelhetett volna a sofőr, hogy úgy hagyja el a pályát, hogy közben ne takarítson el senkit az útról. Szerencsétlen motorosnak hatalmas szerencséje volt, és senki ne felejtse el, hogy a legfontosabb: Bárhová is mész motorral, vagy robogóval, mindig legyen rajtad bukósisak, hiszen nem tudhatod, mikor menti meg az életed!