Megfizethető biztonság

A minap egy defekt miatt jártam az autószervizben, ahol nem várt tanácsot kaptam az egyik várakozó ügyféltől. Petivel korábban is többször találkoztunk a szervizben, sokat beszélgettünk a motorozásról, a sportról, melyet évtizedek óta űz. Tulajdonképpen neki köszönhetem ezt az új hobbit, melynek elkezdéséhez a megfelelő biztonsági felszerelésre  volt szükségem. A teljes szett meglétéhez már csak saját bukósisakom hiányzott.

Egy kedves barátom átmenetileg kölcsönadta a sajátját, azonban a megbeszélt két hetes időszak lejárt, én pedig nem akartam szüneteltetni a motorozást, miután éppen csak belejöttem. Egyébként is szerettem volna egy megfelelő méretű bukósisakot, a barátomnak ugyanis kicsit nagyobb feje van az enyémnél, ami miatt a sisak egy kicsit lötyögött rajtam. Ez különösen a fékezésnél volt kényelmetlen. Mivel anyagilag nem álltam a helyzet magaslatán, megkérdeztem Petit, nem tud-e valamilyen aktuális bukósisak akcióról. Szerencsémre nagyon naprakész volt a témában, mivel ő is épp nemrég cserélte le sajátját. Részletesen kifejtette nekem, mennyire fontos a megfelelő utánajárás, tájékozódás. Szerencsére ezt ő megtette (már előttem), így rögtön konkrét javaslatot tudott adni.

Mivel én gyerekcipőben járok a motorozás témájában, sokat segített, hogy egy „vén rókára” támaszkodhattam a témában. A kezdeteknél (motoros közlekedés) is segített, sokat róttuk együtt az ország kanyargós útjait. Peti bármikor rávehető egy jó kis túrára, meg is beszéltünk egy „sisak avató” utat, ami egyben az első saját szervezésű motoros túrám is lesz. Peti nagyon fellelkesített, már régen kész volt az autóm, de még mindig ott beszélgettünk a szerviz előtt egy jó fél órát. Hazafele, immár hibátlan abroncsokon gurulva madarat lehetett volna fogatni velem.

Ahogy hazaértem, meglátogattam a bukósisak akciót hirdető oldalt , és mivel még nem volt késő, el is mentem érte. A kiszolgálás nagyon készséges volt. Végül ugyanolyan típust választottam, mint Peti, hiszen ő már tesztelte a sajátját, összekeverni pedig úgysem tudjuk, mivel különböző a fejméretünk.

Mióta megvan a fejfedő, nem tudok betelni vele, felhívtam Petit, hogy megköszönjem a tanácsot, és egyeztessem vele a túra részleteit. Részletesen megterveztem mindent, felvázoltam a lehetséges útvonalakat, igyekeztem olyat keresni, ahol még nem jártunk. Megnéztem a hétvégi időjárás jelentést (legalább három forrást), mivel vasárnapra mindegyik jó időt mondott, kitűztem az időpontot is. Azóta tűkön ülve várom, hogy eljöjjön a vasárnap és felavathassam új szerzeményem, első saját motoros bukósisakom, már csak a jó idő miatt kell aggódnom.