Nem ártott volna

co2 palackMikor ajánlatos autót venni? Nyilván akkor, mikor van rá pénzünk. De ez nem elég feltétel hozzá, mindent számításba kell vennünk: kell-e az a pénz másra? Tudjuk-e majd rendesen tankolni és karbantartani? Hiányozni fog-e a buszon megtalálható, már-már édesen csábító csöves szag? Ezeket jó, ha figyelembe vesszük, különben úgy járunk, mint az egyik egyetemi szaktársam.

Épp, hogy beleléptünk a tavaszba, drága jó barátom máris kitalálta, hogy ő autót akar venni. Mondtam, hogy egész nyugodtan, megtalálja a játékboltot. Nem, ő igazira gondolt. Honnan lenne ennyi pénze egy kollégistának? Állítása szerint régóta spórolt rá. Bezzeg azt nyugodt szívvel hagyta, hogy éhezzünk egy egész hétvégén át, ahelyett, hogy segített volna, legalább saját magán. Mondjuk, ha állandóan hozzányúlt volna, nem lett volna meg a kocsira. Szóval jól csinálta végülis.

Meg is vette a kocsit. Viszonylag olcsón, valahol vidéken. Rögtön vihette szervizbe, nagyjából minden rendben volt vele. Nagyjából. De aztán kiderültek az apróságok, ami miatt olcsó volt. Most nem részletezem, hogy miket kellett kicserélni, amik tulajdonképpen kicsi, könnyen cserélhető dolgok voltak, de sok kicsi sokra megy. Aztán jött a tankolás. Nem mondhatni, hogy keveset fogyasztott, főleg mikor a reggeli dugóban szerettünk volna eljutni a suliba. Hiába az igénytelen tömegközlekedés, gyorsabb volt. És nem kellett azt hallgatnom, ahogy az összes létező embert elszidja, akit csak meglát vezetés közben. Bár néha jókat nevettem rajta.

Tulajdonképpen akkor miért vette az autót? „Hát mert lehet, hogy szükség lesz rá!” Egyszer lett is. A koleszban a gondnokkal jóban voltunk, segítettünk neki néha, ő pedig elárult egy-két hasznos tippet az épületről. A legjobb bulis helyünk az ő javaslata volt. Na, mindegy, a lényeg, hogy egyszer megkért, hogy szerezzünk neki co2 palackot. Adva volt a kocsi, de mire találtunk egy helyet, Sanyi bácsi megrendelte az internetről. Majdnem hasznát vettük a járgánynak. Néhány héttel később megkért minket, hogy segítsünk neki elszállítani azt a palackot. Már hoztuk is az autót, és útra keltünk. Valahova a környékre kellett vinni, de azért utaztunk másfél órát. Ám volt egy kis hiba a tervezetben.

Először is jöjjön néhány információ a co2 palackokról. Nagy nyomáson (kb. 50 bar), úgynevezett „szárazjég” formájában tartalmazzák az anyagot. Ez a szilárd formája a szén-dioxidnak. Magas nyomáson tesztelik és ellenőrzik őket, ezután 10 évig használhatóak. Ha véletlen kitesszük a nyári napra, a nyomás megemelkedik, de még így is jóval az elméletileg maximum érték alatt marad. Otthoni használat mellett nem jelent veszélyt, a legtöbb tűzoltó készülékben is ez található meg. A szállításáról van egy hosszabb lista, hogy mit kell betartani. Ezt határozottan nem ártott volna elolvasni, mielőtt betesszük a kocsiba.

Oké, annyira azért mi is gondoltunk, hogy a csomagtartóban, fekvő állapotban rögzítettük. És természetesen megnéztük, hogy a csap megfelelően el van e zárva. Bár ezt a megfelelően szót nem ártana tisztázni kedves barátommal. Az történt ugyanis, hogy éppen úton voltunk, mikor hirtelen egy iszonyat hangos robbanásszerű hangot hallottunk, aztán sziszegett valami. Nagyon megijedtünk, szerencse, hogy nem igazán járt senki akkor azon az úton. Gyorsan lehúzódtunk, és elmenekültünk biztonságos távolságra az autótól. Nem történt semmi. Ekkor közelebb mentünk, és láttuk, hogy a palack körül minden fehér. Kijött belőle a szárazjég. De mégis miért?

Mint kiderült, ez akkor fordul elő, ha túlnyomás keletkezik benne. Ami egy órán belül több, mint 10 fok hőmérsékletkülönbség hatására következik be. Nem okozott igazából kárt, meg kellett várni, amíg felmelegszik minden körülötte kb. -40 fokról. De azért rettentő veszélyes, tényleg nagyon ijesztő volt. Mi a tanulság? Olvassunk utána, mielőtt ilyen veszélyes feladatra vállalkozunk. És akkor nem hozzuk fel a hideg pincéből a palackot.

Hát így jártunk, mikor végre egyszer használhattuk valami értelmesre az autót. Amúgy pedig felesleges volt tartani, az egyetemi évek alatt mindenképp. Így hát a srác hamar meg is vált tőle. Nem baj, ha elvégzi a sulit, lesz munkája, és vehet egy újat.